Μετάβαση στο περιεχόμενο
εικόνα επικεφαλίδας

Πώς να φροντίζεις το πλυντήριό σου

Αν το πλυντήριό σου δε συντηρείται τακτικά, μπορεί να επηρεαστούν τα αποτελέσματα του πλυσίματός σου. Ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα, μπορείς να βοηθήσεις το πλυντήριό σου να λειτουργεί σωστά και να σου παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πώς να φροντίζεις το πλυντήριό σου

Αν το πλυντήριό σου δε συντηρείται τακτικά, μπορεί να επηρεαστούν τα αποτελέσματα του πλυσίματός σου. Ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα, μπορείς να βοηθήσεις το πλυντήριό σου να λειτουργεί σωστά και να σου παρέχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πλύσεις συντήρησης:

Δύο με τρεις φορές το χρόνο, λειτούργησε το πλυντήριο χωρίς ρούχα στον κάδο, στην πιο ζεστή πλύση, με τη σωστή ποσότητα απορρυπαντικού για κανονικό αριθμό ρούχων. Αυτή η «πλύση συντήρησης» καθαρίζει το πλυντήριο και τους σωλήνες του, απομακρύνοντας βρωμιά, σκόνη, λίπη και σκληρά άλατα.

  1. Καθάρισμα με μαγειρική σόδα: Η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία τροφίμων και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξόντωση των μικροβίων στην κουζίνα σου – ακόμη και για να καθαρίσεις το πλυντήριο! Μαγειρική σόδα μπορείς να βρεις στα φαρμακεία ή στα καταστήματα που πωλούν πρώτες ύλες αρτοποιείας. Τη βρομιά στις εξωτερικές επιφάνειες του πλυντηρίου μπορείς να τη δεις. Για να την καθαρίσεις, μπορείς να αναμείξεις μαγειρική σόδα με λίγο νερό, για να φτιάξεις μια πάστα, και μετά να πάρεις λίγη από την πάστα με ένα βρεγμένο πανί και να καθαρίσεις τους λεκέδες.

    Η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως φυσικό απολυμαντικό και μπορεί να αφαιρέσει τη μούχλα που είναι αδύνατο να φύγει μόνο με ένα βρεγμένο πανί. Αυτή η μέθοδος καθαρισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης όσο και σε πλυντήρια άνω φόρτωσης. 

     

  2. Καθάρισμα με ξύδι: Οι περισσότεροι άνθρωποι καθαρίζουν τις εξωτερικές επιφάνειες του πλυντηρίου πολύ συχνά, αλλά ένας υγρός κάδος είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη μούχλας. Όταν δεν το χρησιμοποιείς, πρέπει να αφήνεις την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει πάντα την ανάπτυξη μούχλας στο εσωτερικό.

    • Για τα πλυντήρια άνω φόρτωσης, γέμισε τον κάδο με καυτό νερό, χωρίς να βάλεις μέσα ρούχα. Μόλις ο κάδος γεμίσει με καυτό νερό, πρόσθεσε 3-4 κούπες ξύδι και μισή κούπα μαγειρική σόδα. Στα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης, πρόσθεσε ξύδι και μαγειρική σόδα πριν κλείσεις την πόρτα και γεμίσεις με καυτό νερό. 

    • Ρύθμισε το πλυντήριο στο στύψιμο, για να αναμειχθούν το ξύδι με τη μαγειρική σόδα και να βρέξουν όλες τις περιοχές του κάδου. Αυτό θα βοηθήσει να απομακρυνθεί όλη η μούχλα που έχει μείνει μέσα στον κάδο. 

    • Σταμάτησε τη συσκευή και άφησέ τη να κάτσει από 30 λεπτά έως 1 ώρα. Αυτό θα επιτρέψει στην αντίδραση που θα γίνει ανάμεσα στο οξύ και στο αλκάλιο να διαλύσει τυχόν αφρούς και υπολείμματα απορρυπαντικού. 

    • Ύστερα από 30 με 60 λεπτά, άφησε το πλυντήριο να στραγγίσει από το νερό. Μόλις τελειώσει, πάρε ένα στεγνό, καθαρό πανί και σκούπισε καλά το εσωτερικό του κάδου. 

    • Άφησε την πόρτα ανοιχτή να στεγνώσει. 

Φόρτωμα ρούχων:

Αν υπερφορτώσεις το πλυντήριο, μπορεί να έχεις κακά αποτελέσματα στο πλύσιμο, να φθείρεις τα ρούχα και να κάνεις ζημιά και στην ίδια τη συσκευή. Για τα περισσότερα υφάσματα, το πλυντήριο πρέπει να είναι χαλαρά γεμάτο. Πρόσθεσε λιγότερα ρούχα για γρήγορη πλύση /οικονομικούς κύκλους. Συμβουλέψου το εγχειρίδιο του πλυντηρίου σου.

Μειώσε την ποσότητα του απορρυπαντικού

Πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η χρήση μεγάλης ποσότητας απορρυπαντικού σε κάθε πλύση καθαρίζει πολύ καλύτερα τα ρούχα. Αυτό είναι απλώς ένας μύθος. Η αλήθεια είναι πως, όσο βρόμικα κι αν είναι τα ρούχα των παιδιών σου, πρέπει να χρησιμοποιείς μόνον την ποσότητα του απορρυπαντικού που αναφέρουν οι οδηγίες. Οδηγίες υπάρχουν σε κάθε συσκευασία, ενώ η ποσότητα εξαρτάται επίσης και από τη χωρητικότητα του πλυντηρίου σου. Η υπερβολική χρήση απορρυπαντικού θα κάνει το πλυντήριό σου να βουλώσει και τα ρούχα σου δεν θα βγαίνουν εντελώς καθαρά.

Άλλα μέρη που χρειάζονται επίσης καθάρισμα:

Πέρα από το εσωτερικό και τις εξωτερικές επιφάνειες του πλυντηρίου σου, υπάρχουν και κάποια άλλα μέρη που χρειάζονται φροντίδα: 

  • Η θήκη του απορρυπαντικού: να καθαρίζεις και να περνάς τη θήκη με απολυμαντικό, να την ξεπλένεις με ζεστό νερό και να την αφήνεις να στεγνώνει μόνη της. 

     

  • Το λάστιχο στην πόρτα του πλυντηρίου: αυτό είναι άλλο ένα αγαπημένο μέρος για την ανάπτυξη μούχλας. Για να το καθαρίσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα βρεγμένο πανί και μαγειρική σόδα. 

  • Σιφόνι και φίλτρο: φρόντισε να ελέγχεις αρκετά συχνά αυτά τα σημεία και να τα αντικαθιστάς με καινούρια όταν παλιώνουν.