Μετάβαση στο περιεχόμενο
εικόνα επικεφαλίδας

Πώς να καθαρίσεις το φίλτρο του πλυντηρίου σου

Αν είσαι λίγο χαλαρός με το καθάρισμα του φίλτρου για τα χνούδια, μπορεί να παρατηρήσεις ότι το πλυντήριό σου δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε ή μπορεί να μη λειτουργεί καθόλου.

Πώς να καθαρίσεις το φίλτρο του πλυντηρίου σου

Αν είσαι λίγο χαλαρός με το καθάρισμα του φίλτρου για τα χνούδια, μπορεί να παρατηρήσεις ότι το πλυντήριό σου δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε ή μπορεί να μη λειτουργεί καθόλου. Αν τα φίλτρα καλυφθούν εντελώς από χνούδια, το νερό δεν μπορεί να στραγγίσει καλά από το πλυντήριο, με αποτέλεσμα τα ρούχα σου να μένουν πιθανώς μέσα σε βρόμικο νερό μετά την πλύση ή να μην ανοίγει ο αυτόματος διακόπτης της πόρτας, αφού η συσκευή νομίζει ότι είναι ακόμη γεμάτη νερό.

Πριν αδειάσεις το φίλτρο του πλυντηρίου σου

Κάθε συσκευή και μοντέλο πλυντηρίου είναι λίγο διαφορετικό, που σημαίνει ότι θα υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αδειάσεις το φίλτρο. Παρακάτω θα δούμε τους διαφόρους τύπους πλυντηρίων και τους διάφορους τρόπους, αλλά για την ώρα θέλουμε να επικεντρωθούμε στα πολύ βασικά βήματα και αυτά είναι τα ίδια, όποιον τύπο πλυντηρίου κι αν έχεις. Να πώς θα ξεκινήσεις:

  • Σβήσε το πλυντήριο. Αυτό μπορείς να το κάνεις γυρίζοντας όλους τους διακόπτες στη θέση μηδέν, διασφαλίζοντας ότι κανένα κουμπί δεν είναι πατημένο και πατώντας το κουμπί λειτουργίας («off») αν υπάρχει στο πλυντήριό σου. Στο πλυντήριο δεν θα πρέπει να υπάρχουν αναμμένα φωτάκια.

     

  • Βγάλε τη συσκευή από την πρίζα. Αρκεί να κλείσεις την πρίζα στον τοίχο και στη συνέχεια να βγάλεις εντελώς τη συσκευή από την πρίζα. Φρόντισε να αφήσεις την πρίζα της συσκευής σε ασφαλές σημείο, όπου δεν θα βραχεί και δεν θα έρθει σε επαφή με νερό.

Πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης

Αν έχεις κάποιο πλυντήριο εμπρόσθιας φόρτωσης, είναι πραγματικά πανεύκολο να βρεις το φίλτρο για τα χνούδια. Ρίξε μια ματιά στις κάτω γωνίες του πλυντηρίου σου (συνήθως βρίσκεται στη γωνία που είναι στο δεξί σας χέρι) και θα δεις, λογικά, ένα ορθογώνιο ή κυκλικό κάλυμμα– εκεί βρίσκεται το φίλτρο σου.

Ορισμένα καλύμματα μπορείς απλά να τα τραβήξεις για να αποκαλυφθεί το φίλτρο, ενώ άλλα έχουν προστασία για τα παιδιά και θα χρειαστείς κάποιο αντικείμενο (όπως ένα μαχαίρι που δεν κόβει ή ένα κατσαβίδι) για να το ανοίξεις. Στρίψε το καπάκι του φίλτρου αντίθετα με την κατεύθυνση των δεικτών του ρολογιού μέχρι να μπορέσεις να το βγάλεις τελείως. Θα πρέπει να ελέγξεις για χνούδια, κέρματα ή χαρτί τόσο το ίδιο το φίλτρο όσο και το σωληνάκι.

Πλυντήρια άνω φόρτωσης

Κάποια πλυντήρια άνω φόρτωσης έχουν επίσης ένα κάλυμμα στην κάτω γωνία, αλλά κάποια άλλα, διαθέτουν αυτοκαθαριζόμενο φίλτρο που βρίσκεται κάτω από το φτερό του τυμπάνου. «Αυτοκαθαριζόμενο» σημαίνει ότι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα χνούδια απομακρύνονται μαζί με τα απόνερα, οπότε δεν συσσωρεύονται εύκολα βρομιά και λίγδα, αλλά θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να καθαρίζεις το φίλτρο με το χέρι μία στο τόσο. Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις: αφαίρεσε απλά το φτερό και θα δεις το κάλυμμα του φίλτρου ακριβώς από κάτω. 

Όταν σιγουρευτείς ότι το φίλτρο έχει καθαρίσει από τα χνούδια, βάλε το κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να διασφαλίσεις ότι είναι εντελώς καθαρό πριν το ξαναβάλεις στη θέση του, μαζί με το σωληνάκι αποστράγγισης και το εξωτερικό κάλυμμα. Τώρα βάλε το πλυντήριο σε λειτουργία χωρίς ρούχα για να σιγουρευτείς ότι το φίλτρο δεν έχει διαρροή. Αν υπάρχει διαρροή, τότε μπορεί να μην επανατοποθέτησες σωστά το φίλτρο ή το σωληνάκι αποστράγγισης. 

Οδηγός καθαρισμού πλυντηρίου

Η οργάνωση ενός προγράμματος καθαρισμού του πλυντηρίου σου είναι ο ευκολότερος τρόπος για να διατηρήσεις τη συσκευή σου σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Καθαρίζοντας το πλυντήριό σου, μπορείς να αποτρέψεις την εμφάνιση οσμών, να διασφαλίσεις ότι τα ρούχα σου θα βγαίνουν καθαρά και να βοηθήσεις τη συσκευή σου να κρατήσει περισσότερο. 

Πώς να εφαρμόσεις στην πράξη ένα πρόγραμμα καθαρισμού του πλυντηρίου:

  • Θήκη απορρυπαντικού: Όταν είναι βρόμικη η θήκη αυτή, μπορεί να μένουν ανεπιθύμητα κατάλοιπα πάνω στα ρούχα σου. Αν δεις ποτέ άσπρες τελίτσες ή ασπρουδερούς λεκέδες στα ρούχα σου μετά την πλύση, ένας από τους λόγους θα μπορούσε να είναι η συσσώρευση απορρυπαντικού και μαλακτικού στη θήκη. Επίσης, αν βάλεις υπερβολικά μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού, η θήκη μπορεί να βουλώσει.Για να μη συμβεί αυτό, καλό είναι να βάζεις τη σωστή δόση απορρυπαντικού και να καθαρίζεις τη θήκη του απορρυπαντικού μία φορά την εβδομάδα. Το μόνο που χρειάζεται για να την καθαρίσεις είναι να βγάλεις τη θήκη από το πλυντήριο και να την καθαρίσεις με λευκό ξύδι και νερό. Αν η βρομιά δεν βγαίνει εύκολα, μούλιασε τη θήκη στο ίδιο διάλυμα για μερικά λεπτά και τρίψε την με μια βούρτσα.  

  • Φίλτρο: Το φίλτρο μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο του πλυντηρίου. Σε κάποια πλυντήρια ίσως να μπορείς να το βγάλεις, σε άλλα όχι. Ως εκ τούτου, αν μπορείς να αφαιρέσεις εύκολα το φίλτρο, επανάλαβε την ίδια διαδικασία που εφάρμοσες και με τη θήκη του απορρυπαντικού και μετά βάλε το πλυντήριο να κάνει μια πλύση συντήρησης. Να θυμάσαι ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείς σκληρά προϊόντα όταν καθαρίζεις το πλυντήριο, γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στα πλαστικά μέρη της συσκευής.

Πώς να πλύνετε το πλυντήριο – καθαρισμός συντήρησης:

Μια πλύση συντήρησης βοηθά να καθαρίσει το πλυντήριο εσωτερικά, φτάνοντάς μέχρι το φίλτρο του, καθώς και σε δύσκολα ορατά σημεία που τείνουν να μαζεύουν βρομιά, χνούδια και άλατα.

Το πόσο συχνά πρέπει να κάνεις μια πλύση συντήρησης εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων που πλένεις την εβδομάδα. Για δύο πλύσεις την εβδομάδα, μία πλύση συντήρησης τον μήνα είναι αρκετή. Για μία πλύση την εβδομάδα ή λιγότερες, μπορείς να επαναλαμβάνεις τη διαδικασία κάθε δύο μήνες.

Το πλύσιμο του πλυντηρίου

Το πλύσιμο του πλυντηρίου είναι εύκολο: Με το πλυντήριο άδειο, βάλε το να κάνει έναν πλήρη κύκλο πλύσης με καυτό νερό – στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία. Στα πλυντήρια εμπρόσθιας φόρτωσης, μπορεί να δεις να δημιουργούν σαπουνόφουσκες λόγω των υπολειμμάτων απορρυπαντικού που έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του. Μετά τον πρώτο κύκλο πλύσης, πρόσθεσε μία κούπα λευκό ξύδι και επανάλαβε την ίδια διαδικασία.